Af Daniel Bohnsen / 21-11-2023

Artiklen er opdateret 22/11 2023 med kommentar fra Diana Mønniche

Forrige uge meldte Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ud, at de tilbage i oktober havde ransaget 25 danske adresser, sigtet 21 personer og beslaglagt værdier for mindst 30 millioner kroner, som led i efterforskningen af en mulig unddragelse af registreringsafgift på op imod 100 millioner kroner.

Nu er der så en ny udvikling i sagen, da størstedelen af de mistænkte forhandlere er gået sammen i et modsvar, hvor de igennem advokatfirmaet Bachmann/Partners anklager selve grundlaget for ransagningskendelserne og sigtelserne efter straffelovens § 289 for at være ufyldestgørende og urigtigt.

 

Fusk eller regnefejl?

Humlen i sagen går på, at forhandlere har søgt om tilladelse hos Motorstyrelsen til at sælge motorcykler til nedsat pris med begrundelse i, at de givne modeller ikke længere kan sælges til anmeldt pris, hvis de eksempelvis er blevet ukurante. Herefter skulle de dog så have skruet prisen tilsvarende op på eftermonteret ekstraudstyr, der er afgiftsfritaget, så totalprisen inklusive udstyr ville ende på samme niveau som før prisnedsættelsen. Den "sparede" afgift vil så være gået fra statskassen til forhandlernes lommer uden at komme kunderne til gode.

Advokatfirmaet, der repræsenterer de fleste forhandlere, mener dog ikke, at der er fusket med priserne.

"Der er intet, der tyder på, at ekstraudstyret er solgt til 'overpriser'. Mine indledende undersøgelser peger i retning af, at det er solgt til nøjagtigt de priser, som forhandlerne ellers ville sælge dem til," oplyser Diana Mønniche, advokat i Bachmann/Partners, i pressemeddelelsen.

Hun mener i stedet, at NSK ikke har kontrolleret oplysningerne i bund, og uddyber over for MCTC at hun har gennemgået tusindvis af slutsedler og fundet eksempler på, at styrthjelme og andet udstyr, der er købt sammen med en motorcykel, indgår i totalprisen på motorcyklen i Politiets udregninger af differencen mellem den faktiske købspris og den pris, der er anmeldt til skat, hvilket skævvrider billedet.

"I eksemplet fra DR Kontant, hvor en topboks til en værdi af 5.000 kroner er faktureret til 45.000 kroner, er der ingen tvivl om, at der er noget, der ikke er, som det skal være. Men den slags sager har jeg ikke fundet én eneste af i mine undersøgelser,” forklarer hun og fortsætter: ”der skal ikke betales registreringsafgift af udstyr, som kunden og forhandleren bliver enige om skal eftermonteres på motorcyklen – så fremgår der udstyr af en slutseddel, som køberen ikke mener at have bestilt, kan man undre sig over, at kunden ikke reagerer på det i situationen. Der kan jo være tale om en fejl".

Diana Mønniche afslutter: "Det er meget alvorligt for de pågældende forhandlere, og jeg forventer en meget hurtig undersøgelse og afklaring, således at mine klienter og deres virksomheder ikke unødigt skal belastes af denne sag".

Læs også

Vejdirektoratet: Tomme højrebaner irriterer

Forslag omfatter ikke motorcykler

Færdselsstyrelsen: Det skal du vide om støjmålinger