MC kurser og banekørsel

Sæsonen er i gang, og mange motorcyklister overvejer at deltage i et kørekursus. Men dækker dit forsikringsselskab, hvis uheldet er ude?

Efter samtale med mange større forsikringsselskaber viser det sig, at flere danske motorcyklister tilsyneladende deltager i kørekurser uden at være dækket af nogen form for forsikring. Som tommelfingerregel kan siges, at kun kurser arrangeret af motororganisationer eller kørerlærere er forsikringsgodkendte.

Den personlige ulykkesforsikrings-dækning bortfalder typisk også ved deltagelse i et ikke-godkendt kursus. Et eksempel kan være, at rammes man af en medkursist og lammes eller kommer til skade på anden måde, dækker ingen forsikring. Det modsatte kan man også risikere. Altså at man selv forvolder skade på en anden deltager, og man kan således som kursist ende i bundløs gæld.

På mange kurser underskrives en ansvarsfraskrivelse. Om en sådan er juridisk gældende, er tvivlsomt. Men at sagsøge en privat arrangør, der ikke vil kunne betale en erstatning, får ingen alligevel noget ud af.
 
Ansvarsforsikring
Er alle deltagende motorcykler indregistrerede, det vil sige udstyret med dansk nummerplade, dækker ansvarsforsikringen, hvis man skulle være
uheldig at påføre andre personer og andres ting en skade på et godkendt kursus. Er kurset ikke forsikringsgodkendt, skal man ikke regne med nogen dækning.
 
Kaskodækning
Kaskodækningen bortfalder på ikke-godkendte kurser, og tidens kraftige eksponering af disse kurser gennem medierne giver forsikringsselskabernes kontrolpersoner god mulighed for overvågning.

Tidligere tiders rygter om forsikringssvindel, hvor kursister ødelægger motorcyklerne til kurser, men anmelder det som gadeuheld, kan nemt risikere at ende med en dom for forsikringssvindel. Ønskes ingen grimme overraskelser, er det kun på de godkendte kurser, at man kan gå ud fra, at forsikringen dækker.
 
Ulykkesforsikring
Flere forsikringsselskaber kræver, at man har en udvidet ulykkesforsikring, hvis man er fører af en motorcykel, og denne forsikring vil så også dække på et godkendt kursus.

Hobby-racerkørere, som anvender en motorcykel uden nummerplade på en bane, bør tegne en speciel forsikring for ”farlig sport”, da den normale ulykkesforsikring ikke dækker her. Dækning på special-ulykkesforsikringen forudsætter, at føreren ikke har udvist en kørselsadfærd, som kan karakteriseres som groft uagtsom.
 
Hvad skal jeg gøre?
Uanset hvilket kursus, der vælges, bør en kontrol-opringning til eget forsikringsselskab foretages. Nogle selskaber kræver nemlig information om tid og sted for kursusdeltagelse, hvis forsikringen skal være virksom.

En god ide er også at få kursusudbyderen til spørge deltagerne, om alle har de nødvendige forsikringer, da det ellers uforvarende kan blive en katastrofe for en kursus-deltager, hvis uheldet er ude.
 
Vælg det rigtige kursus
Ved man ikke rigtig, hvad et grundkursus i køreteknik bør indeholde, har Rådet for Sikker Trafik en række anbefalinger: Den sikre motorcyklist – anbefalinger for grundkursus eller se mere på Rådet for Sikker Trafik.
 
Oversigt over større kursusudbydere
 
Navn                                Kursustype                         Hjemmeside                            
DMC Manøvre www.dmc-kursus.dk
FDM Jyllandsringen Manøvre/svingteknik www.fdmjyllandsringen.dk
FDM Sjællandsringen Manøvre/svingteknik www.fdmsjaellandsringen.dk
Heinrich Nielsens Køreskole Manøvre www.heinrich-nielsen.dk/dk/mc/koerekursus
MC Sikkerhed Manøvre www.mc-sikkerhed.dk
MCTC manøvrekursus Manøvre MCTC manøvrekurser
Mestersvinger Svingteknik www.mestersvinger.dk
Padborg Park Svingteknik https://padborgpark.dk/produkter/motorcykelkursus
Racing4fun Svingteknik/trackday www.racing4fun.dk
Ring Djursland Manøvre/svingteknik www.kørtek.dk
Sikkerpå2hjul Manøvre/svingteknik http://sikkerpaa2hjul.dk
Zenergy Racing Trackday www.zenergyracing.com
                                                                 
Som tommelfingerregel dækker forsikringen ved manøvrekurser og til dels ved svingtekniske kørekurser og ”grønne klasser” på trackday-kurserne, men ring altid til dit forsikringsselskab og hør, om forsikringen gælder for det pågældende kursus. Er man overvejende interesseret i decideret banerace, bør man se nærmere på www.trackdayguiden.dk.
 
Følger du loven?
Det er ulovligt at anvende løse prøvemærker (klistermærke-nummerplader) på et kørekursus, og forsikringen dækker ikke, hvis der sker et uheld.

Har du glemt din adgangskode?

Indtast dit 7-cifrede medlemsnummer nedenfor og tryk ”Nulstil adgangskode”, så modtager du snarest en e-mail med en midlertidig adgangskode.

Hvis der ikke er tilknyttet en e-mailadresse til dit medlemskab – eller hvis du har glemt dit medlemsnummer – bedes du kontakte os på info@mctc.dk eller telefon 86 11 62 00, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ændre din adgangskode

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet din nuværende adgangskode forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.